Ciasto:
2 i ¼ szklanki mąki
1 i ¼ szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g margaryny (Kasia)
1 szklanka mleka
cukier waniliowy
ekstrakt waniliowy
2 jajka
Krem:
200 g masła
3 łyżki cukru pudru
2 jajka
barwniki spożywcze
cukier waniliowy
ekstrakt waniliowy
dekoracje cukrowe
Zmieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać tłuszcz, mleko, cukier i ekstrakt waniliowy. Wszystko ubijać mikserem. Dodać jajka i jeszcze przez chwilę ubijać. Do formy do babeczek powkładać papierkowe papilotki. Wypełnić je masą , mniej więcej do połowy (maksymalnie do ¾ foremki). Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i piec przez około 20 minut. W opcji z termo obiegiem nawet 15-18 minut wystarczy.
Do przygotowania kremu ucieramy mikserem 2 białka. Do piany dodajemy 3 łyżki cukru pudru, cukier i odrobinę ekstraktu waniliowego. Następnie dodajemy żółtka i do tej masy dodajemy miękkie masło. Aby uzyskać krem o różnym barwach, dzielimy masę i wedle uznania dodajemy barwniki spożywcze. Ja osobiście preferuję proszkowe. Nie rozrzedzają masy i pięknie barwią na intensywne kolory. Masą za pomocą rękawa cukierniczego, bądź też woreczka dekorujemy babeczki wedle uznania, a na koniec dekorujemy np. cukrową posypką. Trzeba jednak uważać bo można się nieźle urządzić np. łapczywie pochłaniając takie krwisto-czerwone muf finy :) Przepraszam – cupcakesy:)
Mam nadzieję, że choć troszeczkę zachęciłam do tworzenia i pozostaje powiedzieć: bon apetit ;)
Hi Joan,
OdpowiedzUsuńOh what a lovely cupcake. It looks so yummy :).
Hugs,
Rez
http://karezmakreations.blogspot.com/
Smakowite, zwłaszcza te czerwone :)
OdpowiedzUsuń