wtorek, 5 lipca 2011

Na początek coś dla ciała:)

Miało być dla ciała i duszy:) Na początek niech będzie dla ciała. W zasadzie to smak  poniższej pyszności może być i dla duszy. Nie ma co do tego wątpliwości, że pyszność to nad pysznościami, a zwie się "Apple Crumble". Dla wielu angielska kuchnia nie kojarzy się zbyt dobrze, nie wspomnę o dobrym smaku. I ja do jej miłośników nie należę. Jednak ten pyszny deser urzekł mnie na całego tak bardzo , że już się nim z wami dzielę:)


Apple Crumble

1/1,5 kg jabłek
1/2 kostki masła
1,5 szklanki mąki
odrobina wody
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
ekstrakt waniliowy
odrobina cynamonu 
lody waniliowe

Jabłka obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka, dodać:  2 łyżki cukru, odrobinę wody, połowę cukru waniliowego, trochę ekstraktu waniliowego oraz odrobinę cynamonu. Czasem dodaję odrobinę cukru karmelowo- waniliowego (takiego z gotowych młynków).Wszystko smażyć przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Po 10 minutach przełożyć jabłka do naczynia do zapiekania. Masło pokroić na małe kawałeczki, posypać pozostałym cukrem waniliowym i mąką. Mąkę wcierać w masło tak by powstała kruszonka. Kawałeczkami ciasta posypać jabłka, tak by pokryły całość. Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut  w temperaturze 170 stopni (zazwyczaj używam opcji z termoobiegiem).
Po upieczeniu przełożyć do miseczek (od razu ) i na cieplutkie ciasto położyć lody waniliowe. Ilość w zasadzie wedle uznania:) Lody jednak muszą być waniliowe. Taki smak najlepiej komponuje się z pozostałymi składnikami. Można posypać odrobinką cukru waniliowo - karmelowego. 
Mam nadzieję, że podzielicie moje zdanie, że to deser  grzechu wart :)

1 komentarz:

  1. oh hungry now, thank you for joining me and good luck in the candy, I will be celebrating my 300 candy when this one closes
    Hugs Kate xx

    OdpowiedzUsuń